Αγαπημένες μου θηλυκότητες, ναι, αυτό το κείμενο επικεντρώνεται στην περίοδο και όχι, δε θα έπρεπε να θεωρείται φυσιολογικό εν έτει 2023 να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’αυτή. Αν το καλοσκεφτείς, είναι σχεδόν αστείος ο τρόπος που δίνουμε σερβιέτες και ταμπόν στις φίλες μας όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο. Πρόκειται για προϊόντα υγιεινής και σίγουρα όχι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας γεμίζει ντροπή.
Πράγματι, η εμφάνιση της περιόδου συνήθως συνοδεύεται από όχι ιδιαίτερα ευχάριστες καταστάσεις και συναισθήματα. Νεύρα, στεναχώρια, κράμπες, πείνα, και άλλα τόσα «όμορφα» συμπτώματα, τα οποία υπομένεις κάθε μήνα. Θα μπορούσε άραγε το αίμα κατά την έμμηνο ρύση να γίνει μία σημαντική πηγή πληροφοριών; Να κερδίσεις τουλάχιστον κάτι από όλη αυτή την ταλαιπωρία;
Η ομάδα της QVin απαντάει ναι!
Η femtech εταιρεία ξεκίνησε έρευνές το 2014, θέλοντας να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει στον τομέα της υγείας όσον αφορά τα δεδομένα φύλου. Παράλληλα, αναζητά έναν εναλλακτικό τρόπο διεξαγωγής του τεστ Παπανικολάου, μιας από τις σημαντικότερες εξετάσεις, κατά την οποία αξίζει να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς όλες οι θηλυκότητες. Fun fact: Σύμφωνα με την ομάδα της QVin, η μέθοδος που ακολουθείται για το τεστ ΠΑΠ είναι σχεδόν η ίδια εδώ και 100 χρόνια.
Σε συνέντευξή της στο BBC, η συν-ιδρύτρια της εταιρείας δήλωσε: «Οι γυναίκες αιμορραγούν κάθε μήνα. Γιατί κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το αίμα για λόγους υγείας;»
View this post on Instagram
Αν αναλογιστείς πόσες πληροφορίες παρέχονται από μια τυπική εξέταση αίματος, φαντάσου τι μπορεί να προσφέρει μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση για τον γυναικείο οργανισμό
Με βάση τις έρευνες της QVin, το αίμα της περιόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για: α) παρακολούθηση επιπέδων σακχάρου & χοληστερόλης, β) ανίχνευση ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), γ) μελέτη και διάγνωση ενδομητρίωσης. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης εταιρείας έγκειται στο να μη δυσανασχετούμε με το αίμα κατά την έμμηνο ρύση, αλλά να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο την ικανότητά του να συμβάλει στην ενημέρωση και την πρόληψή μας.
Με στόχο την εύρεση μη επεμβατικών τρόπων για διάγνωση και θεραπεία παθήσεων, σχεδιάστηκε το Q-Pad, το πρώτο και μοναδικό προϊόν παροχής πληροφοριών αναλύοντας το αίμα της περιόδου. Όσες περισσότερες επιλογές έχεις για να μάθεις καλύτερα το σώμα σου, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες για μια πιο υγιή ζωή.
View this post on Instagram
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν έμμηνο ρύση πρέπει να έχουν την επιλογή στον τρόπο διαχείρισης της υγείας τους, κυρίως χωρίς χρήση βελόνας! Κατασκευάσαμε το Q-Pad ώστε να χρησιμοποιείται εύκολα και απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του μηνιαίου σας κύκλου».
Τα τελευταία χρόνια κάνουμε τόσο ντόρο για την εξωτερική εμφάνιση, υποστηρίζουμε με σθένος το body positivity, τασσόμαστε υπέρ της κυκλικής μόδας, προσπαθούμε τόσο πολύ για το «έξω» μας. Με το μέσα μας, όμως, τι γίνεται; Μερικές φορές, όλα όσα δεν φαίνονται είναι αυτά που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Όχι, δεν είναι αφύσικο το να λερωθεί το ρούχο από την περίοδο, ούτε θα έπρεπε να νιώθουμε άβολα να πούμε «σήμερα δεν είμαι καλά, είναι η πρώτη μέρα του κύκλου μου».
Ας δείξουμε, λοιπόν, περισσότερο ενδιαφέρον σε μία διαδικασία που βιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη, κι ας αφήσουμε τα ταμπού.