fbpx
People

Μία κουβέντα με τους ανθρώπους του Anopolis World Music Festival για τη μουσική, την έμπνευση και το μέλλον του φεστιβάλ

Το Anopolis World Music Festival επιστρέφει σε λίγες ημέρες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην αγαπημένη μας γειτονιά της πόλης για ένα γεμάτο μουσικό τριήμερο. Εμείς μιλήσαμε με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση του φεστιβάλ, ώστε να μάθουμε την ιστορία, τους στόχους αλλά και όσα πλάνα υπάρχουν για το μέλλον του Anopolis World Music Festival.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας ως ομάδα;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2021 με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας olipoli. Γνωριζόμασταν ήδη κάποια χρόνια μέσω της επαγγελματικής δράσης του/της καθενός/μίας -Η Έλενα Μουδίρη Χασιώτου, η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα και ο Μάκης Μπακλατζής, ως μουσικοί και υπεύθυνοι ανοιχτών συνόλων, και η Τέση Γιαννακίνα, ως υπεύθυνη πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας- και καθώς υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση, κοινές ανησυχίες και όραμα, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε την olipoli.

Και η ιδέα για το Anopolis World Music Festival πώς προέκυψε;

H ιδέα για το Anopolis World Music Festival γεννήθηκε μέσα απ’ όλες αυτές τις πρώτες συζητήσεις μας κι ο σχεδιασμός του ουσιαστικά ξεκίνησε μαζί με την ίδρυση της ομάδας μας. Με αφορμή τη συμμετοχή των δύο από εμάς σε αντίστοιχη διοργάνωση στην πόλη της Καβάλας, στο Cosmohome του Cosmopolis Festival, και με κοινή μας ανάγκη τη δημιουργία συνθηκών ποιοτικής καλλιτεχνικής έκφρασης, με ανοιχτή διάθεση προς την πόλη για μια κοινότητα όχι μόνο καλλιτεχνών αλλά συμπεριληπτική για όλες και όλους, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα αντίστοιχο φεστιβάλ και στην πόλη μας. Ένα μουσικό φεστιβάλ που το χαρακτηρίζει η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η συνύπαρξη των πολιτών στο δημόσιο χώρο και η ελεύθερη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως, η σύνδεσή του με την τοπική κοινότητα και η ανάδειξη της γειτονιάς που το φιλοξενεί, μέσω της μουσικής, μέσω των παράλληλων συναυλιών σε διαφορετικές τοποθεσίες της.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, 2021 και 2022, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της olipoli. Φέτος, στην ομάδα διοργάνωσης είμαστε η Τέση Γιαννακίνα και Έλενα Μουδίρη Χασιώτου και έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με τον Άρη Μαγριπή, μουσικό και μηχανικό Η/Υ, και την Ελένη Χριστοδούλου, Cultural Project Manager.

Γιατί επιλέξατε την Άνω Πόλη ως το σημείο συνάντησης όλων αυτών των ήχων και των μουσικών;

Για εμάς η Άνω Πόλη, πέρα απ’ την αναμφισβήτητη ομορφιά και γραφικότητα που τη χαρακτηρίζει, αποτυπώνει ξεκάθαρα την πολιτισμική ποικιλομορφία που ιστορικά φέρει η Θεσσαλονίκη, ως ένα σταυροδρόμι Δύσης, Ανατολής, Βαλκανίων και Μεσογείου, ως, ανέκαθεν, πέρασμα και σταθμός ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.

Μέσω της ρυμοτομίας, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας της Άνω Πόλης, από τη μία, που αντανακλούν όλα τα παραπάνω, και του οράματός μας για ανάδειξη του πολυπολιτισμικού πλούτου εν γένει, μέσω νέων μουσικών προσεγγίσεων και σύγχρονων τάσεων που εμπνέονται από μουσικές παραδόσεις του κόσμου, η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν επί της ουσίας η πιο ταιριαστή επιλογή.

Στις δύο πρώτες χρονιές του φεστιβάλ, πώς είδατε το κοινό να ανταποκρίνεται σε αυτό;

Πολύ ένθερμα, υποστηρικτικά, με ενθουσιασμό. Η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας ήταν μεγάλη, τα σχόλια του κοινού όμορφα, η στήριξη των κατοίκων της Άνω Πόλης συγκινητική. Γενικά, είμαστε πολύ χαρούμενες και χαρούμενοι με τη διάδραση και την ανταπόκριση του κόσμου και τις/τους ευχαριστούμε όλες και όλους από καρδιάς.

Έχετε παρευρεθεί σε αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό; Υπήρξε κάποιο ή κάποια από τα οποία αντλήσατε έμπνευση για το Anopolis World Music Festival;

Μεγαλύτερη έμπνευση αποτέλεσε το Cosmohome του Cosmopolis Festival, που αναφέραμε, στη γειτονική Καβάλα. Κατά τ’ άλλα είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε και σε αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό, που γίνονται σε επίπεδο γειτονιάς, στο δημόσιο χώρο, όπως το La Mercè Festival στη Βαρκελώνη, και άλλα σε πόλεις της Ιταλίας, που πάνε χρόνια και δυστυχώς μας διαφεύγουν τα ονόματά τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cultural Center (@olipoli.gr)

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το φετινό φεστιβάλ;

Περισσότερες καλλιτέχνιδες και περισσότερους καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό, νέες συνέργειες μουσικών, πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και πρωτότυπες συνθέσεις που δημιουργήθηκαν με αφορμή το φεστιβάλ, νέες τοποθεσίες κ έναν μουσικό περίπατο έκπληξη!

Θα γνωρίσουμε νέες καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες ή κάποιες/κάποιους που θα επιστρέψουν στο φεστιβάλ;

Ναι, θα γνωρίσουμε νέες/ους καλλιτέχνιδες/ες που είτε δεν έχουν ξαναεμφανιστεί, είτε οι εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι σπάνιες, μουσικούς διεθνούς βεληνεκούς που θα παρουσιάσουν πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, καθώς και μουσικούς με σημαντική καλλιτεχνική δράση που έχουν συμμετέχει ξανά στο φεστιβάλ κι επιστρέφουν για να παρουσιάσουν νέο υλικό στη φετινή διοργάνωση.

Πώς θα θέλατε να δείτε το φεστιβάλ να εξελίσσεται μέσα στα επόμενα χρόνια;

Αρχικά, επιθυμούμε σίγουρα να συνεχίσει να συμβαίνει και να καθιερωθεί ως θεσμός της πόλης που με τα χρόνια θα εξελίσσεται. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ακόμα περισσότερων συναυλιών και δράσεων, και σε επίπεδο οργάνωσης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που επιφέρει η πραγματοποίησή του στο δημόσιο χώρο, επιπλέον συνεργασίες, με ενεργή συμμετοχή και άλλων δημιουργικών ομάδων της πόλης που εκτιμούμε πολύ το έργο τους και πιστεύουμε ότι όλοι/ες μαζί θα μπορούσαμε να εξελίξουμε το φεστιβάλ πολυπλεύρως.

Ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν και να τα μοιραστούμε σε κάποια επόμενη συζήτηση μαζί σας!

Φωτογραφία κειμένου: Yannis Gutmann

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *