Πλέον, η επιδημία της αυτοπροβολής, έχει φτάσει ως το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, το Έβερεστ. Κάποτε, η συνήθεια κάποιου να προβάλλεται συνεχώς, χαρακτηριζόταν από ναρκισσισμό ή αυταρέσκεια. Όχι όμως πλέον με την έλευση του Instagram, που έδωσε το άλλοθι στους ανθρώπους να αυτοπροβάλλονται εν συνεχεία για να συλλέγουν διαρκώς likes και followers-όχι ουσιαστικά για αυτό που είναι-αλλά ακόμη χειρότερα: γι’ αυτό που θα ήθελαν να είναι.
Πριν λίγες ημέρες, η κοινοποίηση μιας φωτογραφίας του Nirmal Purja, ενός record breaker ορειβάτη, έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των ανθρώπων. Η φωτογραφία δείχνει το πιο υψηλό βουνό του κόσμου, το γνωστό Έβερεστ, να διακατέχεται από μια απόλυτη συμφόρηση.
Η αλόγιστη κινητοποίηση των 20 λεπτών με μιάμιση ώρας, με ουρές που φθάνουν μέχρι και τα 8 χλμ, είναι παράγοντες που έχουν στοιχίσει τουλάχιστον 5 ανθρώπινες ζωές για το έτος που διανύουμε.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνει αυτό, καθώς το 2012 ανέβηκαν 547 άνθρωποι μέσα σε λίγες ημέρες και το βουνό πήρε τη ζωή των 11. Η Shriya Shah-Klorfine έχασε τη ζωή της, ναι μεν λόγω της συμφόρησης (της τελείωσε το οξυγόνο ενώ περίμενε να κατέβει) αλλά και του γεγονότος ότι η εμπειρία της ως ορειβάτης δεν ήταν αρκετή. Ο Καναδός δημοσιογράφος Bob McKeown ταξίδεψε μέχρι το Νεπάλ για να ανακαλύψει εκπληκτικές πληροφορίες σχετικά με τη μοιραία εμπειρία της Shriya που την οδήγησε στον θάνατο. Το ντοκιμαντέρ έχει πραγματικά τρομερό ενδιαφέρον:
Τι συμβαίνει όμως με τη συμφόρηση στη κορυφές του βουνού; Άραγε αυξήθηκαν οι άνθρωποι που τους αρέσει η ορειβασία;
Όχι και τόσο. Αυτό που συνέβη, είναι η κακώς εννοούμενη ψηφιακή επανάσταση, οι selfies, τα stories που καθιστούν δυνατό να προβάλλει -όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα- μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του.
Αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία οδηγών δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία με το ανάλογο κόστος φυσικά. Ουσιαστικά, αν είσαι fit, θέλοντας να προβάλεις τον εαυτό σου και έχεις χρήματα μπορείς να το κάνεις. Οι τιμές ξεκινούν από $30.000 και φθάνουν μέχρι και τα $130.000+, όπου θα σου παρέχουν απίστευτες ανέσεις.
Κάποια παραδείγατα αυτών είναι: προσωπική τέντα με δορυφορικό internet σε κάθε camp, δυνατότητα παραγγελίας φαγητού που καταφθάνει στα χέρια σου με το ελικόπτερο της εταιρίας. Επίσης, δεν ανεβαίνεις με group αλλά vip, μόνο με τον οδηγό σου. Φυσικά έχεις μαζί σου έναν φωτογράφο να αποτυπώνει τις στιγμές σου στον φακό του και 3 Sherpa για να σου ανεβοκατεβάζουν τα πράγματά σου. Με λίγα λόγια, ανεβαίνεις σαν φλώρος που είσαι, για να το παίξεις μάγκας σε ολόκληρο τον πλανήτη.”
Οι Sherpas, είναι οι ντόπιοι οδηγοί που μπόρεσαν να ανέβουν για πρώτη φορά την κορυφή του Έβερεστ. Η δουλειά των Sherpas είναι φανερά δύσκολη, διότι οι ίδιοι ανεβαίνουν και κατεβαίνουν τουλάχιστον 4 φορές, ώστε να ανέβει αυτός ο 1. Στη πραγματικότητα, οι Sherpa βοηθούν τους ορειβάτες και κυρίως το κάνουν λόγω των χρημάτων που τους προσφέρονται. Οι ίδιοι θρηνούν τουλάχιστον 111 νεκρούς.

Η 10η υψηλότερη κορυφή στον κόσμο είναι η Annapurna. O πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει στη κορυφή ήταν το 1950. Έκτοτε, έχουν ανέβει 191 εκατομμύρια, από τους οποίους οι 63 έχασαν τη ζωή τους. Οι ορειβάτες ανεβαίνουν χωρίς ομάδες ανθρώπων να τους στρώνουν το χαλί. Ο κόσμος που συνωστίζεται και συνωστίζει και τους λίγους πραγματικούς ορειβάτες, είναι απλώς τουρίστες.
Ορισμένοι ορειβάτες λένε:
Αν θέλεις να γίνεις διάσημος στους πολλούς ανέβα το Έβερεστ. Aν θέλεις την αποδοχή των ορειβατών, ανέβα το Κ2. Kι αν είσαι τρελός (δηλαδή αγαπάς πραγματικά την ορειβασία) ανέβα την Annapurna ή την Kangchenjunga.

Δες επίσης: Να πρέπει να “πέσει” το Instagram για να σηκώσεις το βλέμμα
1