fbpx
Blog

Ένα ιαπωνικό brand δημιούργησε το πρώτο ύφασμα από υπολείμματα μήλων

Η ανάγκη για κλιματική βιωσιμότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε εναλλακτικά μέσα και πρώτες ύλες. Το Sozai Center, ένα ινστιτούρο έρευνας και design στην Ιαπωνία συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το πρώτο ύφασμα εξ ολοκλήρου από υπολείμματα μήλων. Πρόκειται για τα μήλα που υπάρχουν σε αφθονία στην πεδιάδα Tsugaru, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Aomori, η οποία αποτελεί το μέρος με την μεγαλύτερη παραγωγή μήλων σε όλη τη χώρα. Τα μήλα αυτά τις περισσότερες φορές διοχετεύονται στην αγορά ως φρούτα, αλλά χρησιμοποιούνται και για τον χυμό τους από διάφορες άλλες εταιρείες. Δυστυχώς, όμως, τα μέρη του μήλου που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως είναι συνήθως η φλούδα ή ο πυρήνας του, καταλήγουν να θεωρούνται υπολείμματα του καρπού.

Το νέο ύφασμα Adam δημιουργείται από αυτά τα υπολείμματα χωρίς καμία προσθήκη χρωστικών ουσιών

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam (@adam_aomori_official)

Η εταιρεία δημιούργησε έναν ξεχωριστό τρόπο επεξεργασίας των φρούτων, που σέβεται το περιβάλλον, αλλά και δεν επηρεάζει την πρώτη ύλη. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το ημιδιαφανές ύφασμα που έχει διατηρήσει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα από τα μήλα που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή του. Με μοναδική αισθητική και πυξίδα τους την βιωσιμότητα, το νέο αυτό πρότζεκτ, Adam, δημιούργησε τα πρώτα δύο προϊόντα του, μία θήκη για κάρτες κι ένα χιαστί τσαντάκι.

Μέχρι σήμερα, έχει διαπιστωθεί πώς το συγκεκριμένο υλικό είναι ως ένα βαθμό αδιάβροχο και ανθεκτικό σε γδαρσίματα. Μένει να δούμε στην παρασκευή ποιών άλλων προϊόντων θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το νέο αυτό ύφασμα και πώς θα αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για τα sustainable υφάσματα μέχρι σήμερα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam (@adam_aomori_official)

Φωτογραφία κειμένου: Masahito Ishibashi

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *