fbpx
BlogPeople

Όταν κάνεις την αγάπη σου επάγγελμα: 3 δημιουργικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα

Ο Πάνος μαθαίνει την παράδοση του τόπου του στην νέα γενιά, ο Στέφανος, ο Θωμάς και ο Λάμπρος αναπαλαιώνουν ποδήλατα και φέρνουν στην επιφάνεια μνήμες και ιστορίες, ενώ η Ιωάννα φροντίζει ώστε οι ουρίτσες των τετράποδων φίλων μας να είναι πάντα χαρούμενες και κουνιστές. Άνθρωποι που «χώρεσαν» την αγάπη τους σε μια ιδέα και ύστερα αφιέρωσαν χρόνο ώστε να την υλοποιήσουν. Άνθρωποι που μέσα από τις επιτυχίες τους μας δίνουν θάρρος για να κυνηγήσουμε και εμείς τις δικές μας αγάπες.

Ας τους γνωρίσουμε!

Βιολούδια

-Ιερισσός

Ο 23χρονος Πάνος από την Ιερισσό της Χαλκιδικής άρχισε να ασχολείται με την μουσική από την ηλικία των 8 ετών. «Οι γονείς μου θέλησαν να με γράψουν σε ωδείο. Τότε ο πατέρας μου, ως χοροδιδάσκαλος και λάτρης της παραδοσιακής μουσικής, με ρώτησε αν θα ήθελα να μάθω κάποιο παραδοσιακό όργανο όπως βιολί ή ούτι. Εγώ τότε με το παιδικό μου μυαλό επέλεξα το ούτι, νομίζοντας πως είναι κάποιο κρουστό όπως ο νταϊρές, αλλά και γιατί το βιολί μου φαινόταν πολύ mainstream». Όπως μας εξομολογείται, ένα μάθημα του ήταν αρκετό για να ερωτευτεί για πάντα αυτό το μουσικό όργανο.

Σήμερα, πέραν από τις διάφορες μουσικές εμφανίσεις σε lives, γλέντια και πανηγύρια, είναι υπεύθυνος της Παραδοσιακής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης» που μαζί με το χορευτικό του συλλόγου αναδεικνύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό την παράδοση της Ιερισσού. «Φέτος ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στα οικονομικά κι ο επόμενος μου στόχος είναι να σπουδάσω μουσική, καθώς είναι η επιστήμη της ζωής μου».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιολούδια (@violoudia)

Τα Βιολούδια, όπως μας λέει, ήρθαν σαν λύση στο μείζον πρόβλημα της αποξένωσης των νέων από την παράδοση

«Εμείς οι νέοι έχουμε γενικότερα την τάση να απορρίπτουμε κάθε τι που προέρχεται από τις προηγούμενες γενιές. Το θέμα, όμως, είναι πως είμαστε κι εμείς κομμάτι της παράδοσης χωρίς καν να το έχουμε αντιληφθεί. Ό,τι βλέπουμε κι αισθανόμαστε, ό,τι νιώθουμε κι αγαπάμε γίνεται παράδοση, καθώς το μεταλαμπαδεύουμε στους επόμενους. Το «αύριο» είναι το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα. Κι αυτό κάνουμε μέσα από τα Βιολούδια.».

Με το σλόγκαν Τραγουδάμε, Χορεύουμε και Παίζουμε με την παράδοσης της Ιερισσού, τα Βιολούδια φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική και τους χορούς του τόπου τους μέσα από το παιχνίδι. Όσο για το όνομα του εγχειρήματος αυτού, μας αναφέρει πως προέρχεται από τις κομπανίες όπου στην Ιερισσό ονομάζονται βιολούδια ή διολούδια και συμπληρώνει πως «και φυσικά το όνομα παραπέμπει στα λουλούδια, επομένως είναι και παιδιά βιολιά, αλλά και παιδιά λουλούδια, δηλαδή Βιολούδια». Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αμέριστη στήριξη του διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού, κ. Κασκέτη Γιώργου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης», αλλά και να τους ευχαριστήσει για την βοήθεια και την εμπιστοσύνη τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιολούδια (@violoudia)

Όταν τον ρωτάμε για τις αντιδράσεις των παιδιών στα παραδοσιακά τραγούδια μας απαντά πως είναι η πολυτιμότερη ανταμοιβή του

«Το βλέμμα τους και το χαμόγελο τους λάμπουν από περιέργεια». Όπως μας εξηγεί ο Πάνος, πριν από κάθε τραγούδι γίνεται συζήτηση γύρω από τους στίχους του και την θεματική του, «αυτό που σίγουρα τους εντυπωσιάζει είναι πως τα παραδοσιακά τραγούδια μιλάνε για αγάπη, έρωτα κι αγνότητα». Τέλος, όπως μας αναφέρει, επιτυχία του κάθε μαθήματος είναι, μετά το τραγούδι, να σηκωθούν, να πιαστούν σε έναν κύκλο και να χορέψουν, «χωρίς πολλά πολλά, με λίγες παιδικές φωνές κι ένα ούτι, απλά κι όμορφα, όμως τόσο μοναδικά».

Dikyklo Vintage Bicycle Restoration

Καρδίτσα

Όπως μας εξηγεί ο Στέφανος, η αγάπη του για τα παλιά, κλασικά ποδήλατα ξεκίνησε από την ηλικία των 10-12 ετών, όταν έπαιρνε το διπλοσκέλετο ποδήλατο (Bismarck) του πατέρα του. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά να το έχω πάρει κρυφά από τον πατέρα μου (καλοκαίρι Αυγούστου) για να πάμε με φίλους στο πανηγύρι του διπλανού χωριού. Εννοείται πως ανεβήκαμε τρία άτομα στο ίδιο ποδήλατο».

Μέσα στα χρόνια ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, αλλά, όπως μας λέει, το ποδήλατο παρέμεινε η μεγάλη του αγάπη. Το Dikyklo άρχισε να λειτουργεί πριν δύο χρόνια και ασχολείται με την πλήρη αποκατάσταση παλαιών, κλασικών ποδηλάτων, από την βαφή τους μέχρι την εύρεση των αυθεντικών περιφερειακών ανταλλακτικών.

«Κυρίως επιλέγουμε να αποκαταστήσουμε διπλοσκέλετα ποδήλατα (Raleigh, Bismarck, Goricke, κ.α), τα οποία ήταν τα ποδήλατα που κυριαρχούσαν στην Ελληνική Επικράτεια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70».

Κύριος στόχος είναι να επιστρέψει το ποδήλατο στην εργοστασιακή του κατάσταση και να είναι πλήρως λειτουργικό, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην συναισθηματική αξία

Όπως μας αναφέρει ο Στέφανος, κάθε βόλτα με αυτά είναι και μία νοσταλγία για τις παλιές εποχές. Μέσα στα χρόνια, η ομάδα του Dikyklo έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή ποδηλάτων τα οποία θα τοποθετήσει στον εκθεσιακό χώρο που θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2022. Θα μπορούσε η επισκευή παλαιών ποδήλατων να είναι κομμάτι του γενικότερου κύματος νοσταλγίας που επικρατεί σήμερα, αναρωτιόμαστε. Ο Στέφανος το επιβεβαιώνει κάνοντας αναφορά στα λόγια του Γάλλου φιλόσοφου Vladimir Jankélévitch (LIrréversible et la nostalgie, 1974) : «Τι άλλο μπορεί να είναι η νοσταλγία πέρα από μία ανθρώπινη μελαγχολία που καθίσταται δυνατή μέσω την συνειδητοποίησης ότι υπάρχει κάτι άλλο, ένα αλλού, μία αντίθεση, ανάμεσα στο «Τότε» και στο «Τώρα»; Και τελικά, αυτή η νοσταλγία, δεν προκαλείται από την μη αναστρεψιμότητα του χρόνου;».

My love for Erricos

-Θεσσαλονίκη

Η Ιωάννα διατηρούσε, για μια δεκαπενταετία, κατάστημα με ρούχα δικής της κατασκευής στο κέντρο της πόλης, όταν αποφάσισε να αρχίσει να δημιουργεί για τα αγαπημένα της ζώα. «Η ιδέα της επιχείρησης ξεκίνησε με γνώμονα την ποιοτική και υγιεινή διατροφή του σκύλου μου Ερρίκου και ,κατά επέκταση, για όλους τους τετράποδους επισκέπτες  στο κατάστημα μου».

Μετά από μακρόχρονη έρευνα και σε συνεργασία με κτηνιάτρους , η Ιωάννα παρασκευάζει τούρτες γενεθλίων, μπισκοτένιες λιχουδιές , παγωτά , παγωμένες λιχουδιές και φυτικά προϊόντα καλλωπισμού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξατομίκευσης σε περίπτωση αλλεργιών.

«Τα ζώα μας είναι μέλη της οικογένειας μας. Στην προσπάθεια μας να τα κρατήσουμε υγιή και χαρούμενα, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στην ποιοτική και επιλεγμένη τροφή». Έτσι, όλα τα παραπάνω παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη και ενισχυτικά γεύσης, ενώ είναι κατάλληλα ακόμη και για ανθρώπινη κατανάλωση. Φυσικά, όπως μας λέει, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με την άλλη της αγάπη. Έτσι, κατασκευάζει ρούχα, αδιάβροχα, παλτό, ρούχα για εορταστικές εκδηλώσεις και διάφορα αξεσουάρ, όλα με την δυνατότητα επιλογής υφάσματος  και στα μέτρα των τετράποδων φίλων μας. «Οι σκυλογονείς όπως και οι γατογονείς φροντίζουν να είναι ενημερωμένοι και επιλέγουν τα ανάλογα ποιοτικά προϊόντα».

Εις το επανιδείν!

 

9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *