Είμαι από αυτά τα πολλά (ή και λίγα) άτομα που ανακάλυψαν το Severance φέτος, στην πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου. Ξεκινώντας να παρακολουθώ τη σειρά δεν μπορούσα να φανταστώ όλα αυτά που με περίμεναν. Εάν είσαι και εσύ από αυτ@ που δεν έχουν δει ακόμα το Severance, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε – επιτέλους – γι’αυτό.
Λίγα λόγια για την βασική πλοκή του Severance
Στο Severance συναντάμε τον Mark (Adam Scott), έναν από τους εργαζόμενους στην εταιρεία Lumon και επικεφαλή μιας ομάδας τριών ακόμη ατόμων. To ιδιαίτερο αυτής της εταιρείας είναι ότι οι περισσότερες και περισσότεροι υπάλληλοι έχουν περάσει από την ομότιτλη διαδικασία, όπου με τη βοήθεια ενός τσιπ στον εγκέφαλό τους μπορούν να διαχωρίσουν την προσωπική τους ζωή (outies) από αυτή της εργασιακής τους πραγματικότητας (innies). Όταν μια νέα, μυστηριώδης υπάλληλος «προσγειωθεί» στην εταιρεία, ο Mark και η υπόλοιπη ομάδα θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει στην εταιρεία που εργάζονται.
H μυστηριώδης εταιρεία Lumon
Ανάμεσα σε μυστηριώδεις χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους υπάλληλους με φόντο τους κατάλευκους και ατέρμονους διαδρόμους, και σε ένα χάος συζητήσεων μεταξύ των χαρακτήρων, οι τέσσερις βασικοί ήρωες της ιστορίας – Mark S., Helly R. (Britt Lower), Dylan G. (Zach Cherry), Irving B. (John Turturro) – θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν όλα όσα προσπαθεί να πετύχει και να κρύψει ταυτόχρονα, αυτή η πολύ περίεργη εταιρεία στην οποία εργάζονται. Οι τέσσερις τους σε μια σχεδόν άδεια και αποστειρωμένη αίθουσα, συλλέγουν μακροδεδομένα και αριθμούς με απώτερο σκοπό να ολοκληρώσουν τα task τους και να ζήσουν την εμπειρία της επιτυχίας τους. Δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα για αυτή, μιας και η δουλειά τους είναι μυστηριώδης και σημαντική, όπως μαθαίνουμε από πολύ νωρίς στη σειρά. Ωστόσο, αν θέλεις να ζήσεις μια προσομοίωση του MDR (Macrodata Refinement) μπορείς να το κάνεις εδώ (και thank me later – εγώ το τερμάτισα).
Παράλληλα, όσο οι ζωές των innies μέσα στη Lumon εξελίσσονται από τις 9 μέχρι τις 5, οι ίδιοι ζουν τη δική τους πραγματικότητα και ως outies, όχι πολύ μακριά από το περιβάλλον της εταιρείας. Στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι ο Mark, ο οποίος παλεύει σιωπηλά με τα δικά του σκοτάδια, αφού βιώνει το πένθος για τον θάνατο της γυναίκας του Gemma (Dichen Lachman), μια γυναίκα που, όπως ανακαλύπτουμε πλέον στον δεύτερο κύκλο, έχει «χαθεί» στα παράξενα υπόγεια μονοπάτια και δωμάτια της «κρυφής» Lumon.
View this post on Instagram
Όχι και τόσο επιστημονική φαντασία τελικά
Η σειρά που δημιούργησε ο Dan Erickson και αφέθηκε στα έμπειρα χέρια του σκηνοθέτη και παραγωγού Ben Stiller, ήρθε στη ζωή μας για να μας μεταφέρει σε ένα παράλληλο σύμπαν μιας εργασιακής ρουτίνας που μας τρομάζει τόσο ώστε να μας φαίνεται και γνώριμη για όσα ίσως μπορεί να βιώνει ο καθένας μας σε μια δουλειά γραφείου, σε κάποια άλλη διάσταση. Μεταξύ άλλων, το Severance γίνεται μία παραβολή και ένα εξαιρετικό σχόλιο για το πώς το εργασιακό μας περιβάλλον, όσο και αν θέλουμε ή «πρέπει» να το αφήσουμε έξω από τη ζωή μας, τελικά μπορεί να έχει περισσότερες συνέπειες από όσες μπορούμε να φανταστούμε.
Η σπουδαιότητα του Severance, όμως, δεν σταματάει μόνο στο τι ακριβώς θέλει να μας πει. Κάθε επεισόδιο είναι αριστοτεχνικά δημιουργημένο και προσεγμένο, ώστε να μας κάνει να βιώνουμε όλα αυτά που βιώνουν και οι χαρακτήρες του. Συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες ανά πλάνο, τοποθέτηση της κάμερας σε σημεία που δίνουν έμφαση στο βίωμα κάθε χαρακτήρα, σε κάθε λέξη του, βλέμμα, και πράξη του. Ήδη από τους τίτλους αρχής που έχει επιμεληθεί ο καλλιτέχνης Oliver Latta αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η σειρά κρύβει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε καν να φανταστούμε, κάτι που κυριολεκτικά αποδεικνύεται και στο τελευταίο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν.
Τελικά, υπάρχει σωστός τρόπος να μιλήσουμε για το Severance;
Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσεις για το Severance ακόμα και όταν το έχεις δει και αυτό γιατί ό,τι και να καταφέρεις να πεις, δεν φτάνει ποτέ να εξηγήσει όσα αυτή η σειρά δημιουργεί. Αυτό που σίγουρα θα δημιουργήσεις εσύ βλέποντάς την είναι τις δικές σου θεωρίες για το τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή την εταιρεία. Εμείς πάντως, ακόμα και μετά το τέλος της δεύτερης σεζόν, δεν έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε κάθε μέρα και μια καινούρια – μέχρι τον επόμενο κύκλο. Ο Ben Stiller υποσχέθηκε ότι δεν θα καθυστερήσει κι αυτός άλλα τρία χρόνια. Για να δούμε!