Τον Φεβρουάριο του 1989, λίγους μήνες πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου, έληξε και 35ετής μονοκομματική δικτατορία της Παραγουάης υπό τον Alfredo Stroessner, ένα από τα μακροβιότερα δικτατορικά καθεστώτα στην παγκόσμια ιστορία. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την πρόταση είναι ότι το πρώτο σκέλος της είναι σχεδόν παγκοσμίως γνωστό, έχει απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και δεκαετίες και έχει αποτελέσει πηγή για πολλές συζητήσεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά βιβλία κ.λπ. Αντιθέτως, η δικτατορία της Παραγουάης, το όνομα του Alfredo Stroessner και οι συνέπειες του καθεστώτος για ολόκληρη τη χώρα και τη Λατινική Αμερική γενικότερα παραμένουν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.
Αυτό που συμβαίνει στο ντοκιμαντέρ του Juanjo Pereira μοιάζει περισσότερο με ανασκαφή παρά με αφήγηση της ιστορίας
Το Under the Flags, the Sun παρουσιάστηκε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο οπτικοακουστικό υλικό από την πρόσφατη ιστορία της Παραγουάης. Πιο συγκεκριμένα, 35 χρόνια της δικτατορίας του Stroessner και 120 ώρες αρχειακού υλικού συμπυκώνονται στα 90 λεπτά του ντοκιμαντέρ του Pereira, ο οποίος μάλιστα επιλέγει να τα αφήσει να μιλήσουν μόνα τους, και δεν παρεμβαίνει με κάποιου είδους αφήγηση. Διατηρώντας μία χρονολογική σειρά του σπάνιου αρχειακού υλικού που έφτασε στα χέρια του μετά από χρόνια αναζήτησης, ο σκηνοθέτης παραθέτει τα χρόνια της διδακτορίας του Stroessner, την άνοδο, την κυριαρχία, την πτώση του, κάνοντας και μία νύξη στην Παραγουάη του σήμερα.
Στο Q&A που ακολούθησε την προβολή, ο Pereira μοιράστηκε με το κοινό το γεγονός ότι ο ίδιος τελειώνοντας το σχολείο στα 18 του, δεν είχε συναντήσει το όνομα του Stroessner, ούτε τα χρόνια της δικτατορίας μέσα στα σχολικά του βιβλία. Έτσι, μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησε αυτή την αναζήτηση αρχειακού υλικού, η οποία επεκτάθηκε και σε πολλές άλλες χώρες, όπως φαίνεται και από τα ρεπορτάζ σε ποικίλες γλώσσες που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ. Πολύ περισσότερο, το Under the Flags, the Sun, πέρα από μία απόπειρα διάσωσης της ιστορίας, αποτελεί κι ένα εγχείρημα ανάδειξης της σημασίας του αρχειακού υλικού και των ποικίλων τρόπων που αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σύγχρονη ιστοριογραφία.
1